Menu
Menu

Profilelem 3D-s pontfelhője3D-s képalkotás, pontfelhő

Háromdimenziós képfeldolgozáshoz első lépésként hozzá kell jutni a vizsgálandó tárgy térbeli kiterjedését leíró adatokhoz, a pontfelhőhöz. Képalkotó eszközként ehhez vetített lézervonal vetületének a kiértékelésén alapuló profilérzékelőket kínálunk, illetve használunk magunk is. A profilérzékelőt a beolvasandó felület felett általában egy lineáris mozgató egységgel, vagy akár robotkarral mozgatva jutunk a 3D-s pontfelhőhöz.

Adatok szegmentálása

A háromdimenziós képalkotó eljárással nyert pontfelhőt ezek után szoftveres úton szegmentáljuk, hogy a vizsgálat tárgyát képező részletekre illetve azok környezetére szűkítsük a feldolgozandó ponthalmazt.

3D-s képfeldolgozás

Magát a vizsgálatot, azaz a háromdimenziós képfeldolgozást alapvetően két irány mentén valósítjuk meg: összehasonlítással vagy kiértékeléssel. Kiértékeléskor jellemzően síkokat illesztünk – természetesen szoftveresen – a pontfelhő egyes kiválasztott részleteire, amiknek a segítségével meghatározhatunk például távolságokat, szögeket, síklapúságot, illetve ezeket az adatokat kiértékelve döntést hozhatunk a vizsgált munkadarab megfelelőségéről. Összehasonlításkor egy referenciadarabról készített pontfelhőhöz, vagy még inkább egy CAD-es modellből előállított pontfelhőhöz illesztjük a vizsgált tárgyról készített pontfelhőt, és a kettő különbözeti képének a kiértékelésével – ami hagyományos 2D-s képfeldolgozással történhet – döntünk a vizsgált munkarab megfelelőségéről.

Keressen, szívesen adunk ajánlatot 3D-s képfeldolgozáshoz szükséges eszközökre, vagy akár kulcsrakész rendszerre.

Video egy általunk megvalósított 3D-s ellenőrző berendezés képalkotási folyamatáról:


partnerlogók