Menu
Menu

Ismertető

Kapacitív érzékelő szintkapcsolóként granulátummalA kapacitív érzékelők szinte tetszőleges anyagból készült tárgyak, masszák, folyadékok, granulátumok, stb. érzékelésére alkalmazhatók.

 

Két különböző szerelési módú kapacitív érzékelőt különböztetünk meg:

Síkba építhető, azaz fémbe vagy más anyagba akár süllyesztve is szerelhető.

Ezek az érzékelők egymáshoz közel is lehetnek és különösen alkalmasak ömlesztett anyagok vagy folyadékok tartályfalon át (maximum 4 mm-es falvastagság mellett javasolt) történő érzékelésére, vagy tárgyak érintés nélküli észlelésére.

Síkba nem beépíthető érzékelők

Az ilyen érzékelők általában arról ismerhetők fel, feltéve, hogy hengeres, menetes tokozásúak, hogy az elejükön nem végig menetesek.

Két vagy több ilyen érzékelőt egymás mellé építve némi szünetet (szabad területet) kell hagyni az érzékelők között.

Az ilyen érzékelők különösen jól használhatók közvetlen érintkezéses szintjelzésre, azaz mikor az érzékelő aktív felülete, jellemzően egy tartályba szerelten, közvetlenül érintkezik az észlelendő anyaggal, például műnyag granulátummal, liszttel, vagy valamilyen folyadékkal.

Kapcsolási távolság

Közelítéskapcsolóként használva, a kapacitív érzékelőkkel elérhető érzékelési távolság függ a céltárgy anyagának dielektromos állandójától, illetve jól becsülhető az ezt megjelenítő redukciós tényezővel, aminek néhány anyagra vonatkozó értéke:

Anyag Vas Acél Víz Búza Fa Üveg Olaj PVC PE Kerámia
Redukciós tényező, kb. 1 1 1 0,8 0,7 0,6 0,4 0,4 0,37 0,3

Elérhető kapcsolási távolság = névleges kapcsolási távolság × redukciós tényező.

A névleges kapcsolási távolság függ az érzékelő méretétől és attól is, hogy síkba építhető vagy nem építhető típussal van dolgunk. Utóbbiak messzebb látnak mint síkba építhető megfelelőjük, de vigyázat, ez csak katalógusadat ami a szabványos fémtárggyal mért kapcsolási távolságot adja meg. A kapacitív érzékelők jellemzően nem fémtárgyak észlelésére használtak, és ilyenkor nagyobb kapcsolási távolságúnak bizonyulhat egy hivatalosan kisebb kapcsolási távolságra képes síkba építhető típus, mint a fémmel nála valóban számottevően nagyobb távolságra képes síkba nem beépíthető.

A kapcsolási távolságok a kapacitív érzékelők méretétől és típusától függően néhány centiméterig terjednek, de vannak meglepően nagy kapcsolási távolságra képes típusok is.

Típusok

Páratlan választékát kínáljuk a kapacitív érzékelőknek, különféle méretekben, kivitelekben és célokra, az általános érzékelők mellett speciális típusok is rendelkezésre állnak, ilyenek például a gömbölyített aktív felületű érzékelők, különösen nehéz alkalmazásokhoz, mint például erősen tapadó anyagok szintjelzéséhez.

Kapacitív érzékelők katalógusa magyar nyelven (pdf, 7MB)

Gömbölyített kapacitív érzékelők katalógusa magyar nyelven (pdf, 309 kB)

További részletek, kapacitív érzékelők adatlapjai a gyári honlapon érhetők el, köztük például extrém kapcsolási távolságot biztosító érzékelőkkel és szintjelző kapacitív szondákkal.

Ajánlatkérés

Videók

EasyMount kapacitív érzékelő kipróbálása, bemutatása

Rechner EasyMount kapacitív érzékelő szerelési módjainak, mágneses betanításának és működésének bemutatása.
Kéz illetve fémváz észlelése asztallapon át, liszt érzékelése üvegfalú edényen át, víz érzékelése pohárban és feltapadás hatásának a bemutatása:

Síkba építhető kapacitív érzékelők beállítása szintkapcsoláshoz

A Síkba építhető kapacitív érzékelők különösen alkalmasak folyadékok vagy ömlesztett anyagok szintjének tartályfalon át történő észlelésére vagy tárgyak érintés nélkül történő érzékelésére. Előbbire mutat példát és a beállítás mikéntjét az alábbi videó:

Kapacitív közelítéskapcsolók beállítása tárgyak jelenlétének és csomagok tartalmának az érzékelésére

A kapacitív érzékelők síkban nem építhető kivitelei javasoltak kapacitív közelítéskapcsolóként történő használatra, azaz tárgyak érintés nélküli észlelésére. Az induktív és optikai érzékelőkkel szemben arra is képesek, hogy felismerjék, belekerült-e a termék a csomagolásba. Az alábbi rövid videó erre mutat példát, benne a kapacitív érzékelők beállításának a menetével.


partnerlogók