Menu
Menu

pnp/npn kimenet

A közelítéskapcsolók kimenetei, a kapcsolást megvalósító kimeneti tranzisztor típusára utalva, általában pnp vagy npn típusúak. A kimenet aktivált (kapcsolt) állapotában pnp kimeneten a tápfeszültség, míg npn kimeneten a nulla feszültség jelenik meg. Az inaktív kimenet a pnp/npn jellegétől függetlenül nagy impedanciás állapotú, azaz gyakorlatilag szakadásnak, be nem kötött vezetéknek felel meg.

Ennek megfelelően pnp-s kimenet esetén a terhelés a kimenet és a nulla tápfeszültség közé kötendő be, npn-es kimenetnél pedig a kimenet és a pozitív tápfeszültség közé kell kötni a terhelést. Európában a pnp kimenetű érzékelők elterjedtek, míg az npn kimenetű érzékelők a távol keleten népszerűek.

Az npn és pnp kimenetek tulajdonságait egyesíti az úgynevezett ellenütemű kimenet, ami pnp illetve npn jelet fogadó bemenetre is köthető. Jellemzője, hogy egyik állapotában a negatív, a másikban pedig a pozitív tápfeszültséget kapcsolja, nagy impedanciás állapotot a pnp/npn kimenetektől eltérően nem vesz fel.

NO/NC illetve záró/bontó

A kapcsolt jelszinttől függetlenül egy kimenet lehet NO (Normally Open) vagyis záró, illetve NC (Normally closed) vagyis bontó,  azaz alaphelyzetben nyitott illetve zárt. Alaphelyzetnek a nem kapcsolt állapot tekintendő, például egy induktív közelítéskapcsolónál az érzékelő fémmel nem takart állapota. NO/NC vagyis záró/bontó helyett optikai érzékelőknél a világosra/sötétre kapcsoló kifejezés is használatos.

Antivalensnek nevezett az érzékelő kimenete, mikor az érzékelő két kimenettel ellátott, egy NO azaz záró és egy NC azaz bontó funkciójúval is.

Fentiek alapján (az ellenütemű és antivalens típusoktól eltekintve) egy közelítéskapcsoló lehet

  • pnp záró (NO)
  • pnp bontó (NC)
  • npn záró (NO)
  • npn bontó(NC)

Európában legelterjedtebb a pnp záró változat.

Egyéb változatok

A két vezetékes (nem NAMUR, hanem AC vagy DC) érzékelők a terheléssel sorba kötendők, lehetnek AC vagy DC, azaz váltakozó- vagy egyenáramúak, de manapság leginkább a kettőt egyesítő AC/DC típusok jellemzőek. Természetesen ezeknek is létezik úgy bontó mint záró kivitele, sőt e két működési mód közül választani engedő (pl. a tápfeszültség megfordításával) kivitele is.

Ugyancsak 2 vezetékesek az úgynevezett NAMUR érzékelők, melyek elsősorban robbanásbiztos alkalmazásoknál fordulnak elő. Ezeknek az áramfelvétele változik meg az eszköz kapcsolásakor, amit egy külső kiértékelő-egység (ami általában gyújtószikramentes kivitelű) konvertál kapcsolójellé.


partnerlogók