Menu
Menu

Ismertető

Működés

Az induktív közelítéskapcsolók működése egy nagyfrekvenciás oszcillátoron alapszik, aminek az áramfelvételét megváltoztatják a közeledő fémtárgyak. Ez a hatás nemfémes anyagokon át is jelentkezik. Az oszcillátor áramának változása egy kapcsolóerősítővel feldolgozva kétállapotú jelként kerül a kimenetre.

Az oszcillátor áramát az aktiváló tárgy érintés nélkül, az aktív felülethez közelítve változtatja meg. Az érintés nélküli észleléssel nincs szükség működtető erőre, a kapcsolás pergésmentes, nincs elhasználódás, nincs karbantartásigény, valamint az élettartam független a kapcsolás gyakoriságától.

Kapcsolási távolság

Egy adott fémmel elérhető érzékelési távolság a tipikus redukciós tényezőkből és a névleges érzékelési távolságból (Sn) számítható: érzékelési távolság = Sn × redukciós tényező

induktív érzékelők redukciós tényezője az észlelt fém függvényében
Fémfajta Redukciós tényező kb.
FE 360 1,2
St 37 1
CrNi 0,85
V2A 0,75
V4A 0,7
Réz 0,45
Al 0,4
Cu 0,3
Au 0,24

Léteznek olyan induktív érzékelők, melyeknél fenti hatással nem kell számolni, minden fémet 100%-os távolságból érzékelnek, redukciós tényezőjük fémtől függetlenül 1.

Beépítés

Beépíthetőség szempontjából kétféle induktív érzékelő létezik:

 • Síkba építhetők, melyek fémes illetve nemfémes anyagokba egyaránt beépíthetők, fémes anyaggal is teljesen körülvehetők. Ezek az érzékelők egymáshoz közel is lehetnek.
 • Síkba nem építhetők. Ezek az érzékelők is síkba építhetők, azonban azonban kizárólag nemfémes anyagokba. Fémes anyagokból az aktív felületük ki kell, hogy álljon, és két vagy több ilyen érzékelőt egymás mellé építve szünetet / szabad zónát kell hagyni közöttük, aminek mértékét az adatlapjuk definiálja.

Két minden másban azonos, síkba építhető illetve nem építhető érzékelő közül a síkba nem építhető típus nagyobb kapcsolási távolsággal bír, kisebb méretű érzékelőknél (12 mm illetve kisebb átmérők) a kapcsolási távolságuk kb. kétszerese, nagyobbaknál kb. 50%-kal nagyobb mint a síkba építhető típusoké.

Kimenetek

Az egyenáramú kivitelek kimenőfokozatai npn vagy pnp tranzisztoros kivitelben állnak rendelkezésre. A váltóáramú típusok is félvezetős kimenettel rendelkeznek. A kimenet kapcsolófunkciója a mechanikus kapcsolókhoz hasonlóan bontó, záró vagy váltó lehet.

Az induktív érzékelők közvetlenül csatlakoztathatók elektronikus áramkörökhöz, PLC-s bemenetekhez, relékhez vagy mágneskapcsolókhoz.

A mechanikus kapcsolókhoz hasonlóan a 2- és 3-vezetékes kapcsolóérzékelők sorba vagy párhuzamba köthetők. Sorba kötésnél az érzékelők számával megszorzott, típusra jellemző feszültségeséssel és maradékfeszültséggel Ud kell számolni. Tirisztoros kimenetek párhuzamos kapcsolása esetén az elsőként bekapcsoló kimenet veszi fel a teljes terhelőáramot.

Típuskulcs

Leuze induktív érzékelők típusjelölése
induktív érzékelők típusjelölései

A Leuze induktív érzékelők „beszélő” típusjelölését mutatja be a kép, illetve az annak megfelelő alábbi példán elhelyezett linkek, melyek a vonatkozó definíciókra mutatnak:

IS 212FM/4NO.52E0S12

Konstrukció
IS
Induktív közelítéskapcsoló
ISS
Induktív közelítéskapcsoló, rövid konstrukció
Sorozat
204
4 mm-es hengeres
205
M5 x 0,5 menetes
206
6 mm-es hengeres
208
M8 x 1 menetes
212
M12 x 1 menetes
218
M18 x 1 menetes
230
M30 x 1,5 menetes
240
12 x 40 x 26 mm hasáb
244
40 x 40 mm aktív felületű hasáb
255
5 x 5 mm-es hasáb
288
8 x 8 mm hasáb hasáb
Tokozás
MM
Fém tokozás / műanyag aktív felület
PP
Műanyag tokozás
FM
Teljesen fém tokozás
Kimenet
44
pnp záró és bontó
4NO
pnp záró
4NC
pnp bontó
22
npn záró és bontó
2NO
npn záró
2NC
npn bontó
1NO.3
2 vezetékes záró, AC/DC
1NC.3
2 vezetékes bontó, AC/DC
Speciális tulajdonság
nincs
.5
Rozsdamentes acél tokozás
.5F
Rozsdamentes acél tokozás, élelmiszeripari kivitel
Kapcsolási távolság / beépítés
3 karakteres jelölés, kapcsolási távolság mm-ben számmal jelölt, tizedes pont helyet „E” illetve „N” jelöli, hogy síkba beépíthető illetve nem beépíthető kivitel. Néhány példa:

 • 1N5: Kapcsolási távolság 1,5 mm / síkba nem beépíthető
 • 4E0: Kapcsolási távolság 4,0 mm / síkba beépíthető
 • 15E: Kapcsolási távolság 15 mm / síkba beépíthető
 • 15N: Kapcsolási távolság 15 mm / síkba nem beépíthető
Csatlakozás
Semmi
Kábeles
S12
M12 csatlakozó, 4 pólusú
200-S12
200 mm kábel, rajta 4 pólusú, M12-es csatlakozó
S8.3
M8 csatlakozó, 3 pólusú
S8.4
M8 csatlakozó, 4 pólusú
TB.4
Sorkapocsház, 4 pólusú

Típusok

A Leuze induktív érzékelőkkel szinte minden igény lefedhető, adott méretben különféle, a megszokottnál akár ötszörös kapcsolási távolságokkal állnak rendelkezésre:

 • Standard, hengeres tokozású érzékelők
  • M8, M12, M18 és M30 méretek
 • Standard, hasáb alakú érzékelők
 • Kisméretű, miniatűr érzékelők
  • 4-es, M5-ös, 6-os átmérőjű hengeres, és 5 x 5 mm-es keresztmetszetű hasáb tokozásban
 • 100% acél tokozású érzékelők 1-es redukciós tényezővel
  • M8, M13, M18 és M30 méretek

Induktív érzékelők típusai, adatlapok, stb. a Leuze honlapon.

Ajánlatkérés

Videó

Megmutatjuk, hogy milyen erősen függ az induktív érzékelők kapcsolási távolsága a céltárgy anyagától, és azt is, amit csak kevesen tudnak, hogyan lehet a kapcsolási távolságot megnövelni.

 

Bár a videóban az egyébként 0,4-es redukciós tényezőjű alumíniummal is hozzuk a vasnál tapasztalt kapcsolási távolságot, nem arról van szó, hogy fóliával a redukciós tényező 1-lesz, függetlenül a céltárgy anyagától, hanem arról, hogy számottevően meg lehet haladni az adott anyagra jellemző kapcsolási távolságot. Hasonló geometriájú céltárgyak esetén a vasat az érzékelő nagyobb távolságból észlelné mint az alumíniumot.

Az induktív érzékelők katalógusban megadott kapcsolási távolságának a meghatározása, szabvány által előírt, 1 mm vastag szénacél lemezzel történik. Ez a lemezt vékonyítva, a kapcsolási távolság csökkenését fogjuk tapasztalni, egy bizonyos lemezvastagság alatt azonban megfordul a dolog és a kapcsolási távolság növekedésnek indul.

A dolog fizikai magyarázata, hogy az érzékelő váltakozó elektromágneses erőterével kölcsönhatásba lépő anyagban, a vastagság csökkenésével együtt csökken a dipólusok száma, melyek a mágneses mezővel együtt mozogva, egyre kevésbé képesek az erősíteni. Nagyon vékony anyagnál azonban kompenzálja a dipólusok csökkenését, hogy azok mozgása kötetlenebbé, szabadabbá válik.


partnerlogók