Menu
Menu

Ismertető

Inkrementális jeladók tulajdonságai

inkrementális jeladó a Kübler 5000-es típuscsaládbólAz inkrementális jeladók, más nevükön forgójeladó, elfordulásjeladó, kódadó, enkóder, vagy angolosan encoder, olyan érzékelők, melyek a tengelyük elfordításakor impulzusokat bocsátanak ki a kimeneteiken.

Az impulzusok mennyisége arányos a szögelfordulás mértékével, és függ attól, hogy fordulatonként hány impulzusos inkrementális jeladóról van szó.

Csatornák

Egy inkrementális jeladónak kimeneteinek számát csatornáinak a száma és a kimenőjel típusa határozza meg. Az inkrementális forgójeladók lehetnek 3, 2 vagy 1 csatornásak. A három csatorna szokásos megnevezése: A, B és 0.

Jelek

Egy-egy csatorna kimenőjele egy vagy két jel formájában áll rendelkezésre, attól függően, a csatornák negált jele is rendelkezésre áll-e.

A ponált/negált, azaz egyidejűleg pozitív és negatív jelek rendelkezésre állása ellenütemű és pnp illetve npn kimeneteknél opcionális, vonalmeghajtós kimeneteknél azonban a jel jellege miatt minden esetben teljesül, ugyanis a vonalmeghajtós kimenetet egy RS422 meghajtó állítja elő és a jelet a fogadó oldalon egy differenciál erősítős bemenetet fogadja.

A vonalmeghajtós kivitelű jeleket elsősorban nagyon hosszú kábelen vezetett jelek esetén célszerű alkalmazni, előnyük, hogy jobban ellenállnak az estleges elektromágneses zavaroknak. Az ellenütemű kimenetek viszont univerzálisabbak, 24 V-os jelszintjük jól illeszkedik számlálók és PLC-k szokványos bemeneteihez, míg az ellenütemű jeladók jelének a fogadása speciális bemenetet igényel, ami például pozícionáló kártyákon, vagy hajtásokon általában alapértelmezetten rendelkezésre áll.

Említést érdemelnek a színuszos kimenetű inkrementális jeladók is, melyeknél az A és B kimenőjelek nem négyszögimpulzusok, hanem egy szinus és egy koszinus formájú jelpárból állnak. A szinuszok kimenetek feszültség vagy áramjelként állnak rendelkezésre. A ilyen inkrementális jeladók jeleit feldolgozó elektronika általában 10, 20, 50, 100, 400, 500, 1000, ill. bináris faktorral (512, 1024) sokszorozza a felbontást. A két 90°-kal eltolt fázisú jel interpolációja rendkívül magas felbontást tesz lehetővé. Az ilyen forgójeladók különösen jól használhatók nagy felbontást igénylő alkalmazásokban, például nagyon lassú és precíz hajtásokhoz.

Típusválaszték

Kübler 5820 csőtengelyes inkrementális jeladó

Inkrementális jeladók rendkívül széles választéka, a hagyományos tengelyes kivitel mellett minden típuscsaládnak rendelkezésre áll a csőtengelyes változata is.

 • Mini forgójeladók 24 mm-es átmérővel úgy pontos optikai, mint strapabíró mágneses kivitelben
 • Kompakt, 36 mm átmérőjű forgójeladók. A legújabb KIS40 / KIH40 típuscsaládokat ajánljuk
 • Standard, 50 mm átmérőjű illetve klasszikus 58 mm-es karimájú Sendix 5000 (tengelyes) illetve Sendix 5020 (csőtengelyes)
 • Hőálló kivitelek
 • 36.000 impulzus/fordulatig terjedő nagy felbontású
 • sin/cos kimenetű változatos
 • Biztonsági kivitelek
 • Robbanásbiztos kivitelek
 • Rozsdamentes acél tokozás
 • Nehéz üzemi, szinte elpusztíthatatlan kivitelű forgójeladók
 • Nagy átmérőjű csőtengelyes

Inkrementális forgójeladók részletei, adatlapok, CAD rajzok stb. elérhetők a gyári honlapon.

24one

24one logoAznapi egyedi gyártás a Sendix 5000 / 5020 inkremenális forgójeladó típusokból

24one = 24 órán belüli gyártás. A munkanapokon reggel 9 óra előtt feladott megrendelések még aznap szállításra készen lesznek. A 24one szolgáltatás szállítmányonként legfeljebb 20 darabra korlátozott. Nagyobb mennyiségekre vonatkozó igények a megszokott 10-15 munkanapos szállítási idővel teljesülnek.

A 24one felár nélküli szállítási ígéret az összes olyan forgójeladóra vonatkozik, ami a katalógusban vastagon szedett opciókkal konfigurált.

Lehetséges? A Küblernél igen! Áramvonalasított belső folyamatok teszik ilyen rugalmasan megrendelhetővé a tengelyes Sendix 5000 és csőtengelyes Sendix 5020 típuscsaládok forgójeladóit

24one szállítási ígéret: ez a felár nélküli szolgáltatás rendkívüli rugalmasságot biztosít. A jeladó amit konfigurál, már aznap elkészülhet és indulhat a kiszállítása. Vége a  raktárról elérhető típusok okozta kompromisszumoknak.

24one előnyök áttekintése

 • Az alkalmazásához illeszkedő, testreszabott forgójeladók
 • Aznapi gyártás nyújtotta biztonság
 • Vészhelyzet esetén az állásidő minimalizálása

partnerlogók