Menu
Menu

Fényfüggönyök és fényrácsok szerepe

A biztonsági fényfüggönyök és fényrácsok aktív optoelektronikus védőeszközök, a továbbiakban AOPD-k (Active Optoelectronic Protective Devices), a MSZ EN 61496-2 szabványban alkalmazott megnevezésüknek megfelelően.

Egy biztonsági fényfüggöny vagy fényrács (AOPD), egy folyamatosan felügyelt, adott méretű optikai védőmezőt hoz létre. Ha egy tárgy vagy test behatol a védőmezőbe, az AOPD egy biztonsági jelet bocsát ki, ami általában egy, vagy akár több, veszélyes mozgás leállításával jár.

fényrácsok muting érzékelőkkelMuting azaz bénítás igénye

Azonban számos olyan alkalmazás van, amikor valamilyen anyagot át kell juttatni a fényfüggöny vagy fényrács védőmezőjén, például egy megrakott palettát ki kell juttatni egy csomagológépből. Ilyenkor az AOPD-t rövid időre, biztonságos módon át kell hidalni, hogy ne állítsa le a gépet, amikor a védőmezejét megszakítja az áthaladó objektum. Egy jellemzően elektromosan érzékelő védőszerkezetnek az ilyen szándékolt megszakítása a muting, magyarul bénítás vagy némítás.

A megengedett anyagszállítás és a személyek közötti megkülönböztetést általában megfelelően elrendezett érzékelők teszik lehetővé.

Fényfüggönyök és fényrácsok alkalmazásához kapcsolódó szabványok

Mire kell figyelni bénítással (muting-gal) használt biztonsági fényfüggönyöknél illetve fényrácsoknál, hogy a bénítás biztonságos legyen, a védelem egyszerű módon nem kijátszható vagy manipulálható, ugyanakkor a téves leállítások elkerülhetők legyenek?

A bénítástól függetlenül, az MSZ EN ISO 13855:2010 szabvány konkrét ajánlásokat fogalmaz meg az AOPD-k kiválasztására és megfelelő elrendezése, a betartandó biztonsági távolságok vonatkozásában, míg az IEC 62046 többek között a bénítás (muting) kérdésével is foglalkozik.

Fontos megjegyezni, hogy a fényfüggönyök és fényrácsok hatástalanok lehetnek ha kikerülhetők, például ha elég mélyen be lehet nyúlni mellettük a veszélyes zónába. Az MSZ EN ISO 13857:2008 szabvány specifikálja a különféle méretű és formájú nyílásokhoz tartozó biztonsági távolságokat, melyekkel a veszélyes tereket védeni kell a végtagokkal való elérés ellen.

És persze alapvető követelmény, hogy egy biztonsági fényfüggöny vagy fényrács eleget tegyen a megkövetelt PL illetve SIL biztonsági szintnek. Az AOPD-kre vonatkozó MSZ EN 61496-1 szabvány definiálja a fényfüggönyök és fényrácsok típusait (2-es, 3-as vagy 4-es), továbbá kapcsolatot teremt az AOPD típusok és az MSZ EN ISO 13849-1 szabványban definiált PL teljesítményszintek valamint az MSZ EN  62061 szabvány szerinti SIL szintek között.

A megfelelő típusú AOPD használatán túlmenően a szükséges biztonsági szintet a biztonsági funkció teljes egészén biztosítania kell, egészen a kapcsolóig. Hiába 4-es kategóriájú az AOPD, ha például a végső pneumatikus kapcsoló csak egycsatornás, vagy nem biztosított a pozíciójának a visszacsatolása, az elérhető PL teljesítményszint alacsony lesz.

Bénítás (muting) megvalósítása

A biztonsági funkció összes eleméhez hasonlóan, a muting (bénítás vagy némítás) funkció se csökkentheti a biztonsági szintet, megfelelő muting érzékelők illetve jelek és kiértékelő egység szükségesek. Az IEC 62046-nek megfelelően, a bénítás funkció aktiválásához legalább két egymástól független vezérlőjel szükséges.

szekvenciális muting elrendezése és idődiagramjaA szabvány két muting megvalósítási módot nevesít:

  • Szekvenciálisan vezérelt bénítás (muting)
  • Idővezérelt bénítás (muting)

Míg szekvenciális bénításnál a muting jelek aktiválásának és deaktiválásának a megfelelő sorrendje működteti a némítást, az elterjedtebb idővezérelt némításnál két muting jel egyidejűségét ellenőrzi a muting vezérlő.

A szekvenciális bénítást általában 4 muting érzékelő illetve jel vezérli, kettő az AOPD egyik, kettő pedig a másik oldalán, csak a veszélyes zónából kifelé tartó anyagszállítás esetén azonban 2 érzékelős változatát is tárgyalja az IEC 62046 szabvány.

A Leuze MLD típusú fényrácsaihoz komplett, egyetlen cikkszámon elérhető, tartókat, érzékelőket és kábeleket is tartalmazó muting készletekkel állnak rendelkezésre, amelyekkel a tervezőmérnökök könnyen kiválaszthatják az adott alkalmazáshoz leginkább megfelelő, egymáshoz tökéletesen illeszkedő elemekből álló megoldást. Az ezeket bemutató kis filmen jól megfigyelhető úgy a szekvenciális mint az idővezérlet bénítás működése.

Smart Process Gating – bénítás muting érzékelő nélkül

A Leuze kifejlesztett egy új muting módszert, aminek különlegessége, hogy elhagyhatók a muting érzékelők. A szabvány által előírt két bénító jel egyikét a védett folyamatot vezérlő PLC szolgáltatja, a másikat pedig maga az AOPD, egy Leuze MLC fényfüggöny védőmezőjének a megszakítása adja.

Ehhez az eljáráshoz elengedhetetlen a folyamat részletekbe menő ismerete, hogy a PLC a megfelelő időablakban tudja kiadni a muting jelet. A Smart Process Gating (SPG) lényegét jól bemutatja a következő rövidfilm:


partnerlogók