Menu
Menu

A folyamatműszerek folyamathoz csatlakoztatásának módját tekintve a karimások mellett legelterjedtebbek a menetes csatlakozásúak, melyek a csőmenet jellegét és méretét tekintve is, általában többféle kivitelben állnak rendelkezésre. Ismertetjük a a csőmenetek legjellemzőbb fajtáit, melyekkel a műszereknél találkozni lehet.

Vigyázat! Ezeknek a csőmenetek mérete nem feltétlenül egyezik a fizikai méretükkel. Például egy ¾” csőmenet külső átmérője több mint 1”!.

Az NPT (National Pipe Thread) elsősorban az USA-ban használatos, 60°-os szögű kúpos menet. A menet kúpos kivitele biztosítja a tömítést, amit teflonszalaggal célszerű segíteni. Az NPT menetre vonatkozó szabvány az ANSI B1.20.1.

Az európai piacokon többnyire a BSP (British Standard Pipe) menetek használatosak. Ennek a csőmenetnek 55°-os a szöge, és kétféle kivitelben találkozhatunk vele: BSPP (British Standard Pipe Parallel) és BSPT (British Standard Pipe Taper).

A BSPP nem tömítő menet, az ilyen eszközök jellemzően tömítőgyűrűvel szerelhetők tömítetten. Ez a csőmenet G (mint gáz) jelöléssel is előfordul, például G1/2”. A vonatkozó szabvány az MSZ EN ISO 228 (Csőmenet menetben nem tömítő kötéssel).

A BSPT, mely meneteket R betűvel is szokásos jelölni, kúpos menet, ezért tömítetten zár (pl. teflonszalaggal). A vonatkozó szabvány az MSZ EN 10226 (Csőmenet menetben tömítő kötéssel).

A jelzett szabványok a szerzői jogok védelme miatt nem tehetők közzé, a Magyar Szabványügyi Testületnél azonban beszerezhetők.


partnerlogók