Menu
Menu

Ismertető

Háromszögeléses lézeres optoérzékelőkMűködési elv

A lézeres érzékelők által kibocsátott lézernyaláb, a mért felületről visszaverődve, egy lencsén át az érzékelő CCD illetve CMOS fényszenzorának felületére vetül. A reflektáló felület közelítésével illetve távolodásával a fényszenzorra vetített pont helyzete is változik, aminek kiértékelésével az elektronika meghatározza a távolságot és azt a lézeres érzékelő analóg kimeneten vagy digitális interfészen rendelkezésre bocsátja.

Előnyök

  • Széles méréstartomány
  • Nagy érzékelési távolság
  • Nagy felbontás és kiváló linearitás
  • Magas mérési frekvencia
  • Kis mérőfelület
  • Közel független a céltárgy anyagától

Hátrányok

  • Némi felületfüggőség
  • Jó láthatósági körülményeket igényel
  • Viszonylag nagy méretű érzékelő
  • Tükröződő felületek nehézséget okozhatnak

További információ

További részletek, típusválaszték, adatlapok gyártó partnerünk honlapján

Új: kompakt 1420/1320

Lézeres optoérzékelő, optoNCDT 1420 kézben tartva
Egyedülálló lézeres érzékelők

Kompakt méret

Rendkívül kisméretű precíziós érzékelő. Mindössze 30 grammnyi súlyával – kábel nélkül -, különösen alkalmas nagy gyorsulásokkal járó alkalmazásokhoz, például robotkarokra vagy pick and place szerkezetekre szerelten.

Az 1320 és 1420 lézeres érzékelők apró tokozása mindent magába foglal, nincs szükség külső kiértékelő egységre.

Pontos és gyors

Az analóg kimeneten és digitális RS422 interfészen is elérhető mérési adatok 4 kHz terjedő sebességgel és 0,5 mikrométerig terjedő felbontással állnak rendelkezésre.

A Micro-Epsilon összes háromszögeléses elven működő lézeres érzékelőjéhez hasonlóan, az optoNCDT 1320 és 1420 típusok is rendkívül jól viselik a céltárgyak esetleges változékony színét illetve felületét, amit az ATC (Auto Target Compensation) biztosít.

Könnyen kezelhető

Ezek a lézeres érzékelők az integrált webszerverük révén egy böngészőből, webes interfészen teszik elérhetővé az intuitív beállítási lehetőségeiket, de az érzékelőn található nyomógombbal is üzembe helyezhetők.

A lehetséges beállításokkal az érzékelő tulajdonságai az adott alkalmazáshoz illeszthetők, például kiválasztható, hogy a mérendő felület jellege általános, változékony, vagy áttetsző.

De meg lehet jeleníteni a videójelet is, vagyis a lézeres érzékelő CCD érzékelőjén megjelenő jelet, meghatározható, hogy a jel melyik részét vegye figyelembe a távolság meghatározásakor, behatárolható a mérési tartomány is, és különféle átlagolásokkal képes illeszteni a kimeneti értéket az adott mérési feladathoz.

A két típus közötti jellemző különbségek:

ILD 1320 ILD 1420
Méréstartomány 10 / 25 / 50 / 100 mm 10 / 25 / 50 / 100 / 200 / 500 mm
Ismétlési pontosság 1 / 2,5 / 5 / 10 μm 0,5 / 1 / 2 / 4 / 8 μm
Linearitás 12 / 30 / 60 / 120 μm 10 / 25 / 50 / 100 / 200 μm
Sebesség max. 2 kHz max. 4 kHz
Interfész 4-20mA, RS422 4-20mA, 1-5V, RS422
Csatlakozás 3 m-es kábel 3 m-es kábel vagy M12 csatlakozó
Webes interfész Standard lehetőségek Standard + spec. Triggermód + tartomány maszkolása + átlagolások + adatcsökkentés

Rendelkezésre állnak ILD 1420 CL1 típusok is, melyek különlegessége, hogy az érzékelőknél megszokott 2-es lézerosztály helyett az annál is kisebb, mindössze 390µW kisugárzott energiájú 1-es lézerosztály követelményeinek tesznek eleget. Így még biztonságosabbak, és rendkívül érzékeny anyagok mérésére is alkalmasak, amiknek a felületén egy 2-es lézerosztályú eszköz vegyi vagy termikus reakciót okozhatna.

További információ optoNCDT 1420/1320 lézeres érzékelőkről

videó

Kipróbáltuk, megmutatjuk, hogyan működik az új ILD 1420 lézeres elmozdulásérzékelő, milyen a webes interfésze, és hogy mennyire befolyásolják a mérési eredményeit különféle anyagokból készült felületek:

Hogyan működik? Megmutatja a háromszögeléses optikai érzékelők működési elvét bemutató rövid film:


partnerlogók