Menu
Menu

Áttekintő

Az Unitronics PLC + HMI-k minden egyben típusú programozható logikai vezérlők, melyeket hatékony szoftver, kiváló támogatás és teljes kínálat jellemez. Az egybeépített PLC és operátorpanel koncepció úttörőjeként ismert Unitronics termékeivel kimagasló értéket kínálunk úgy a hardver, a szoftver mint a támogatás területén.

PLC alapok

Programozható logikai vezérlőkről tömören

Elnevezés

A PLC elnevezés az angol Programmable Logic Controller rövidítése, magyarul programozható logikai vezérlő. Magyarországon a német megfelelőjével is találkozni lehet, ami SPS, azaz Speicherprogrammierbare Steuerung.

PLC programozás létradiagrammalPLC funkciója és fő összetevői

A programozható logkai vezérlő egy jellemzően az iparban használatos vezérlő, ami az angol Input/Output nyomán I/O-nak nevezett ki- és bemenetekkel van ellátva. Fő összetevői:

  • A programozható logikai vezérlő működésének logikájáért a CPU-nak nevezett (Central Processing Unit) központi feldolgozóegység felel, illetve a felhasználói program amit futtat.
  • A fent már említett I/O-k, melyek révén a PLC bemenetein a környezetéről, vagyis a gépekről és folyamatokról érkező információk fogadására képes. Ezeket többnyire különféle érzékelők közvetítik. Ugyancsak az I/O-k közé tartoznak a kimenetek, melyek pedig arra szolgálnak, hogy azokkal különféle beavatkozó szervekre hatva, a programozható logikai vezérlő szabályozni illetve vezérelni tudjon.
  • A modern programozható logikai vezérlők elengedhetetlen összetevői a kommunikációért felelős modulok, melyek más eszközökkel segítenek kapcsolatot tartani, például vonalkódolvasókkal, pozíció jeladókkal, nyomtatókkal, vagy távoli I/O-kal melyek terepi buszon, vagy az egyre inkább teret nyerő Etherneten teszik elérhetővé  a hozzájuk kapcsolódó I/O-kat.
  • Végül, de nem utolsó sorban a szoftver, ami a leginkább különbséget tesz a piacon kapható vezérlők között. A programozható logikai vezérlők magas szintű, speciálisan a programozásukra kialakított programnyelveken programozhatók, melyek mutathatnak gyártónként némi eltérést, sőt a rendelkezésre álló funkciók, funkcióblokkok körét és a kezelési kényelmet tekintve rengeteget, azonban alapvetően a PLC programozási nyelvekről készült IEC_61131-3 szabvány által definiált csoportok valamelyikébe tartoznak, melyek közül a talán legáltalánosabban használtak a következők:
    • Létradiagramos
    • Funkcióblokkos
    • Utasításkészletes

Mindez csak egy rövid áttekintő, ami sok mindenre ki sem tér, a részletek iránt érdeklődők számos könyvet vagy akár Internetes írást találnak a témában úgy idegen, mint magyar nyelven, és nem hagyhatjuk ki persze, hogy saját rendezvényeinkre is felhívjuk a figyelmet:

PLC tanfolyam

PLC+HMI koncepció

Operátor Panel + PLC = OPLC

Az Unitronics elsőként lépett piacra egybeépített PLC-vel és HMI-vel, amit akkor OPLC-nek (Operátor paneles PLC-nek) neveztek el, végül azonban PLC + HMI megnevezés vált elterjedtebbé. Ez egy operátor panellel, azaz megjelenítővel és esetenként nyomógombokkal egybeépített vezérlő, ami rendkívüli mértékben fokozza és könnyíti a PLC használhatóságát.

Az egybeépített PLC és HMI a kezelő panelt és a programozható logikai vezérlőt egyetlen eszközbe integrálja. Az OPLC az ugyancsak integrált, azaz mindkét összetevőt kezelő fejlesztőrendszernek köszönhetően könnyen programozható, nem kell időt fordítani például a PLC és HMI közötti kommunikáció beállítására és kezelésére. Nincs szükség a két eszköz összekábelezésére, kommunikációs csatornák kiépítésére, de még a keresztreferencia hivatkozásokra sem.

HMI-vel integrált vezérlők alkalmazásai

A kezelői panel egy többnyire grafikus érintőképernyős kijelzőből és esetenként tasztatúrából áll. A HMI üzenetek, állapotok, naplózások, trendek megjelenítésére szolgál, lehetővé téve a vezérlő kommunikációját az automatizált gép kezelőjével. A HMI a billentyűzetén és/vagy érintőképernyőjén keresztül adatbevitelre és funkciók indítására is használható, hogy az operátor is kommunikálhasson a géppel.

Nevezzük alár OPLC-nek, akár PLC + HMI-nek, ezek a minden egyben programozható logikai vezérlők mindenféle automatikus folyamat kezelésére felhasználhatók. A nagy ötletek mindig olyan egyszerűnek tűnnek – miután megszülettek.

UniStream PLC

UniStream PLC

Moduláris, minden az egyben, skálázható PLC + HMI, kimagasló felhasználói élményt és hatékonyságot nyújtó intuitív szoftverrendszerrel.
PLC és 12" HMI egyben: Vision 1210 PLC + HMI

Vision PLC

Innovatív PLC-k beépített grafikus HMI-vel, fejlett kommunikációs képességekkel, I/O-k széles választékával.
Samba 4,3"-os mini PLC + HMI mikro áron

Samba mini PLC

Látványos, színes grafikus érintőképernyős PLC-k verhetetlen áron. A Vision PLC-khez hasonlóan könnyen, ugyanazzal a Visilogic fejlesztőrendszerrel programozhatók.
Unitronis Jazz-J mikro PLC + HMI

Jazz mikro PLC

Szöveges HMI-vel egybeépített teljes funkcionalitású mikro PLC-k, kis gépekhez, egyszerű automatizálási feladatokhoz. Valódi PLC-k az intelligens relék árszintjén.
Vision 280 PLC + HMI

Klasszikusok

Számtalan esetben bizonyított, továbbra is elérhető PLC-k, melyeket azonban, az új fejlesztésekhez ajánlott többi típustól eltérően, általában nem tartunk raktáron.
Unistream távoli I/O

UniStream I/O

Ethernet alapú ki- és bemenetek UniStream, Vision és Samba PLC-khez. Adapterenként két Ethernet port, hogy sorbafűzhetők lehessenek Keskeny, mindössze 12mm-es […]
Unitronics XL, PLC I/O modul

PLC I/O modulok

Ki- és bemeneti modulok PLC-k helyi vagy távoli bővítéséhez, melyekkel kapcsolóktól az erőmérő cellákig különféle eszközök kapcsolódhatnak a vezérlőkhöz.
V100-PB1 profibus slave Unitronics PLC bővítőmodul

Kommunikációs modulok

Vison és Samba PLC-k kommunikációs képességeinek a kiegészítésére szolgáló Ethernet, RS232/RS485, CANbus és Profibus bővítőportok.
PLC programozás létradiagrammal

Szoftver

Az Unitronics PLC-k sikerének egyik fő oka, hogy a szabadon letölthető fejlesztőrendszerek hamar a felhasználók kedvelt eszközeivé válnak.

partnerlogók