Menu
Menu

Kék és vörös lézeres háromszögeléses optoérzékelőkHáromszögeléses mérési eljárással különféle felületű tárgyak távolsága mérhető. Nemcsak egy lézernyalábbal kijelölt pont távolságát illetve elmozdulását mérő lézeres mérőérzékelők állnak rendelkezésre, hanem egy lézervonal mentén a felület profilját és azon különféle jellegzetességek például rések, lépcsők méreteit mérő profilérzékelők is léteznek.

Ezek az érzékelők a vörös mellett most már kék lézerrel is elérhetők. Mindegyik lézertípusnak megvannak a maga előnyei és korlátai.

A jól bevált vörös lézeres technológia a 90-es évek óta használatos, különféle iparágak számtalan alkalmazásában bizonyította gyors és pontos mérésekre való alkamasságát.

Néhány éve, a vörös lézeres technológiát továbbfejlesztve, a Micro-Epsilon világelsőként lépett piacra a kék lézeres technológiával.

A kék lézer használata akkor merül fel, amikor a vörös lézer a határait feszegeti. A vörös lézertől eltérően, a kék lézer kevésbé hatol a mért tárgy belsejébe, és így tűéles pontot illetve vonalat rajzol. Ez a tulajdonsága számos organikus és félig áttetsző anyag megbízható mérésére teszi hivatottá.

Vörösen izzó felületek

A kék lézer, az infravörös tartománytól messze eső hullámhosszával, különösen jól teljesít vörösen izzó céltárgyak esetén is. Hullámhosszának köszönhetően érzéketlen az izzó fém által kibocsájtott infravörös sugárzásra. A vörös lézeres érzékelők viszont gyakran hibáznak izzó fémek mérésekor, melyek infravörös sugárzása nagy hatással van az érzékelőelemükre.

Sötét felületek

Ugyanakkor a vörös fényű lézeres érzékelők javára írható, hogy magasabb lézerosztályokban, is rendelkezésre állnak, azaz nagyobb intenzitású fény kibocsátására képesek mint a kék lézeresek. Sötét felületekhez ezért a vörös a jó választás, ami különösen szembeötlő frissen extrudált, fekete gumi mérésekor, ami a fény nagy részét elnyeli. Míg a kék lézert elnyeli a fekete felület, addig a vörös fényből a méréshez elegendő mennyiségű verődik vissza róla.

Fényes fémek

Fényes fémeknél, míg durva felületekről a vörös lézerrel nyerhető több információ egy átlag távolságérték előállításához, addig sima felületeknél a kék lézer biztosít precízebb mérési eredményeket.

Általában minden egyes alkalmazásnál ellenőrizni kell, hogy az adott feladatra melyik lézer bizonyul a leginkább megfelelőnek.

Organikus és félig áttetsző anyagok

A vörös lézer behatolhat a céltárgy anyagába. A behatolás, a céltárgy anyagának függvényében, kisebb vagy nagyobb mértékű lehet. Pontosan ez történik organikus anyagok távolságának mérésekor, melyekbe a lézerfény mélyen behatol, és emiatt szétszóródik. Ezért nem lehet éles lézerpontot illetve -vonalat vetíteni az ilyen felületekre, ami nehezíti a távolság meghatározását.

A vörös lézerrel ellentétben, a kék lézer, a rövidebb hullámhossza folytán nehezen hatol a mért tárgy belsejébe. A kék lézer így stabil, precíz mérést tesz lehetővé olyan tárgyakon, melyekkel a vörös lézer nehezebben boldogul.


partnerlogók