Menu
Menu

IP védettség

A berendezések por és víz elleni védettségét jellemző IP védettség jelölésének módja az MSZ EN 60529 (Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok) szabványon alapszik.

Ezen szabvány szerint az IP (Ingression Protection) besorolás első számjegye a szilárd testek (por), míg a második a víz behatolása elleni védettséget jellemzi. Az IP védettség első számjegye az érintésvédelem mértékét is jelzi.

Első számjegy Második számjegy
Érték Jelentés Érték Jelentés
0 Nem védett 0 Nem védett
1 >50 mm átmérőjű testek ellen védett (kézfej) 1 Függőlegesen csepegő víz ellen védett
2 >12 mm átmérőjű testek ellen védett (ujj) 2 Függőlegestől 15°-ig eltérő csepegő víz ellen védett
3 >2,5 mm átmérőjű testek ellen védett (szerszám) 3 Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.
4 >1 mm átmérőjű testek ellen védett (vezeték) 4 Fröccsenő víz ellen védett (minden irányból)
5 Porlerakódás ellen védett. A por behatolását teljesen nem akadályozza meg, de a bejutás mértéke a működést nem akadályozza. 5 Vízsugár ellen védett (minden irányból)
6 Por behatolása ellen védett 6 Erős vízsugár ellen védett
7 Időszakos vízbe merítés ellen védett
8 Tartós vízbe merítés ellen védett
9K* Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen.

IP69K IP védettség ellenőrzése
IP69K teszt* Az IP69K védettséget a német DIN 40050 szabvány specifikálja. Fokozott védettséget jelez elmerülés és nagynyomású mosás (gőzborotva) ellen. A vizsgálati eljárás során a védettséget 100 bar nyomású, több irányból, ciklikusan fröcskölt forró vízzel ellenőrzik.

  • 14-16 l/perc
  • 80°C-os víz
  • 30 másodperces ciklusok
  • 100 bar

ECOLAB

Az IP védettségi besorolások vízzel szembeni védettségre vonatkoznak, nem garantálják a tisztító- és fertőtlenítő szerekkel szembeni ellenállást. A Henkel-ECOLAB F&E no. 40-1 teszt azonban több hetes elmerítés hatását vizsgálja különböző tisztítószerekben. Ennek megfelelően, az ECOLAB minősítésű eszközök eleget tesznek az élelmiszer- és gyógyszeripar higiénikus elvárásai által támasztott követelményeknek.

További lehetséges kiegészítő jelölések a Wikipedia IP-védettség szócikkében, illetve még részletesebb ismeretek közvetlenül a Magyar Szabványügyi Testületnél beszerezhető szabványból nyerhetők.


partnerlogók