Menu
Menu

Ismertető

Az optikai érzékelők rengeteg alkalmazásban használtak,  ennek megfelelően zavarba ejtő választékban állnak rendelkezésre.

Általános célra tökéletes választást jelenthetnek a kedvező árú, kifogástalan minőségű, GlobalBEAM érzékelők, melyek hasáb és hengeres tokozásban, továbbá a kettőt vegyítő, elsősorban a tengeren túl népszerű kivitelben állnak rendelkezésre.

Feltétlenül említésre érdemesek az univerzális 3B, 25B és 46B érzékelők, melyek minden igényt kielégítő választékban és tulajdonságokkal állnak rendelkezésre. Három különböző méretkategóriát képviselnek, melyekkel szinte minden ipari alkalmazás lefedhető, az apró alkarészektől a zsugorfóliázott palettákig.

Vegyszerekkel vagy elázással fenyegetett területekre, illetve higiénikus követelmények esetén megkerülhetetlenek a rozsdamentes tokozású érzékelők, melyeket elsősorban az élelmiszer- és a gyógyszeripar számára ajánlunk.

További információ

Régebbi, és kevésbé általános további optikai közelítéskapcsolók ismertetése és adatai a gyári honlapon találhatók.

globalBEAM

Leuze globalbeam optoérzékelők

Hasáb alakú, 5-ös sorozat

Kisméretű, hasáb alakú érzékelők általános célú alkalmazásra, például szállítópályákhoz, csomagológépekhez.

5-ös sorozatú optikai érzékelők részletes adatai a gyári honlapon

Multimount, 28-as sorozat

Elsősorban a tengerentúlon népszerű, hengeresként és hasábként is kezelhető tokozású általános célú optoelektronikus érzékelő.

28-as sorozatú optikai érzékelők tovább részletei a gyári honlapon.

Hengeres, 328-as sorozat

Széles körben elterjedt, szabványos M18 menetes hengeres tokozású általános célú érzékelőcsalád. Ki hinné, hogy ebben a kategóriában is lehet valami újat mutatni? Pedig az omni-mount rögzítőrendszerrel sikerült. Készítettünk róla egy videót.

328-as sorozatú optikai érzékelők részletes adatai a gyári honlapon

Ajánlatkérés

Univerzális

Mini hasáb, 3B sorozat

PRK3B optoelektronikus érzékelőA 3B-as sorozat kiterjedt típusválasztéka számos területen teszi lehetővé ezeknek a kis méretük ellenére is nagy teljesítményű érzékelőknek az alkalmazását, mint például csomagolástechnika, szerelés vagy gyártás.

Kategóriájukban az összes konkurens közül ezek az érzékelők kínálják a legszélesebb funkcióválasztékot, és meglepő kapcsolási távolsággal illetve teljesítménytartalékkal bírnak.

Többek között idegenfény-elnyomást valamint célzást és üzembe helyezést gyorsító fejlett megoldások teljesítik ki az előnyöket.

Letöltés: 3B optikai érzékelők ismertető (pdf, 656 KB)

3B optikai érzékelők típusai, adatai stb. a gyári weboldalon.

25B sorozat

HRTR25B optoelektronikus érzékelőEbben a típussorozatban az összes működési mód megtalálható, a fénykaputól vagy fénysorompótól kezdve a különféle feladatokra, nevezetesen intralogisztikára és csomagolástechnikára optimalizált háttérelnyomásosig.

Magas védettségük és hatékony idegenfény-elnyomásuk révén számos iparágban használhatók.

Különféle opciók, mint például aktiváló bemenet és figyelmeztető kimenet garantálják a nagyfokú folyamatbiztonságot illetve rendelkezésre állást

25B optikai érzékelők típusai, adatai stb. a gyári weboldalon.

 Nagy hatótávolságú, 46B sorozat

HRTR46B optoelektronikus érzékelőÓriási teljesítménytartalékukkal és hatósugarukkal, a 46B sorozat érzékelői optimális megoldásként kínálkoznak például szállítópályákhoz, raktárrendszerekhez és fafeldolgozáshoz.

A széles típusválaszték a nagyméretű lencsékkel, az IP67 illetve IP69K védettséggel és a szabadalmazott autocontrol teljesítménytartalék felügyelettel számos alkalmazási lehetőséget kínál.

Letöltés: 46B érzékelősorozat ismertető (pdf, 726 KB)

46B optikai érzékelők típusai, adatai stb. a gyári weboldalon.

További típussorozatok

A gyári honlapon további hengeres és hasáb tokozású típussorozatok is rendelkezésre állnak, köztük például fémházas vagy  „V” optikás kivitelek.

Ajánlatkérés

Rozsdamentes

55-ös és 53-as érzékelőkNedves környezetben is rendkívüli megbízhatóságot biztosítanak a rozsdamentes tokozású, 55-ös sorozatú érzékelők, az 53 sorozat pedig a legkényesebb higiéniai követelményeknek is eleget tesz.

Letöltés: Rozsdamentes tokozású optikai érzékelők (pdf, 370 KB)

További részletek, adatok, adatlapok a rozsdamentes 55-ös optikai érzékelőkről és a rozsdamentes, higiénikus 53-as optoérzékelőkről a gyári honlapon állnak rendelkezésre.

Ajánlatkérés

Működési módok

Adó-vevős fénysorompó

Adó-vevős fénysorompó működési el Az egymással szemben elhelyezett, különálló adó és vevő közé kerülő céltárgyak érzékelésére alkalmas, melyek megszakítják az adóból a vevőbe tartó fénynyalábot.

Egyutas megnevezése is előfordul ennek a működési módnak, mert a fény, a többi működési módtól eltérően, csak teszi meg az utat, az adóból visszatükrözés nélkül, közvetlenül a vevőbe jut. Ezért az adó-vevős fénysorompókkal érhető el a legnagyobb távolság illetve teljesítménytartalék.

Az egyutas fénysorompók különösen ajánlottak nehéz környezeti körülmények, például erős szennyeződés esetén.

A telepítésük és üzembe helyezésük a legnehezebb, mert a vevőhöz és az adóhoz is kábelt kell vezetni, továbbá ügyelni kell az optikai tengelyük egymáshoz illesztésére.

Tükörreflexiós

Tükörreflexiós működési elvAz adó és a vevő egy közös tokozásban van, velük szemben helyezkedik el egy fényvisszaverő felület, jellemzően prizma, amit az adóból kibocsátott fényt visszaveri a vevőre. Az érzékelő és a prizma közé kerülő céltárgy érzékelhető, amikor az megszakítja a fénynyalábot.

Nagy távolság átfogására képesek, így számottevő teljesítménytartalékkal, megbízhatóan működtethetők, a beállításuk pedig egyszerű, elég az érzékelővel a prizmára célozni. Ezért a tükörreflexiós a legelterjedtebb optikai érzékelő.

Döntő többségük polárszűrős kivitelben áll rendelkezésre, amivel elkerülhető, hogy fényes tárgyak, a prizmához hasonlóan visszaverjék a fényt, és így érzékelési hibát okozzanak. A prizma ugyanis 90°-kal elforgatja az adóból polárszűrőn keresztül kibocsátott fényt – a fényes tárgyak azonban nem -, így csak a prizmáról visszavert fény jut vissza az adóhoz képest 90°-kal elforgatott polarizációs síkú szűrővel ellátott vevőbe.

Tárgyreflexiós

Tárgyreflexiós működési elvA tárgyreflexiós érzékelők ugyancsak egyetlen tokozásban egyesítik az adót és a vevőt, a fénynyaláb azonban az érzékelendő tárgyról verődik vissza, és teszi azt érzékelhetővé.

Mivel jóval kevesebb fény jut vissza a vevőbe mint a prizmás érzékelőnél, a lehetséges kapcsolási távolság ezeknél a típusoknál a legalacsonyabb. A kapcsolási távolság nemcsak az érzékelőtől, hanem a céltárgy fényvisszaverő képességétől is függ, a specifikált kapcsolási távolságok fehér papírlap érzékelésére értendők.

Tárgyreflexiós érzékelőket általában akkor célszerű használni, ha a tükörreflexiós típusok alkalmazása nehézségbe ütközik, valamiért nem helyezhető el az ellenoldali prizma.

A visszavert nyaláb fogadásának, feldolgozásának módja alapján a működési elv tovább bontható:

Energetikus

A vevőbe visszavert fény intenzitását alapján döntenek az energetikus érzékelők a kapcsolásról. Érzékenységállításuk a kapcsolási pontot befolyásolja.

Az energetikus elven működő tárgyreflexiós érzékelők kapcsolási távolsága nagymértékben függ a céltárgy fényvisszaverő képességétől, így egy fehér felületet jóval messzebbről képesek észlelni, mint egy feketét. Ezt a tulajdonságukat kihasználva alkalmasak arra is, hogy például sötét jeleket észleljenek egy fehér háttéren.

Háttérelnyomásos

Háttérelnyomásos működési elvA háttérelnyomásos érzékelőben több érzékelőelem van elhelyezve, melyek azt kihasználva teszik az érzékelést közel függetlenné a céltárgy felületének a tulajdonságaitól, hogy a visszavert fény vetületének a pozíciója az érzékelőben attól függ, hogy az adóból kibocsátott fény milyen távolságból verődik vissza.

Az érzékenység állítása az érzékelőelemek elmozdításával történik a „közeli” vagy a „távoli” érzékelőelem(ek) irányába, vagy elektronikusan kijelölve a „közeli” és „távoli” elemek határát, érzékelés pedig akkor történik, mikor a „közeli” fényérzékelő(k)re több fény jut, mint a „távoli(ak)ra”.

Háttérelnyomásos működési módnál, az érzékelési távolság ha nem is teljesen, de nagymértékben független a céltárgy fényvisszaverő képességétől.

Háttértompításos

A háttértompításos érzékelők a háttérelnyomásos érzékelőkhöz hasonlóan segítségül hívják a háromszögeléses működési elvet, ugyanis egy a vevő elé helyezett diafragma korlátozza a távolról visszaérkező fénynek a vevőelemre jutását. Ettől eltekintve ugyanúgy a vevőbe visszajutó fény intenzitása alapján érzékelnek, mint az energetikus érzékelők.

A háttértompításos érzékelők fekete/fehér tulajdonság tekintetébe az energetikus és a háttérelnyomásos érzékelők közé esnek, némileg kevésbé befolyásolja a céltárgy felülete illetve színe a kapcsolási távolságot, mint az energetikus érzékelőknél, ugyanakkor a háttérelnyomásos érzékelőkénél kedvezőbb az áruk.

Előtérelnyomásos

Az előtérelnyomásos érzékelők, miként az alkalmazásuk is, nagyon ritkák. Olyanok mint a háttérelnyomásosak, azzal a lényeges különbséggel, hogy akkor kapcsolnak, ha a „távoli” érzékelőelemkre jut több fény.

Gyakorlatilag egy prizma nélküli tükörreflexiós érzékelőhöz hasonlítható működést mutatnak: a kapcsolási távolságukat egy tetszőleges háttérhez igazítva, akkor fog változni a kimenetük, mikor a háttérnél közelebbről verődik vissza a fény, vagy nem jut vissza fény az érzékelőbe, vagyis amikor egy céltárgy az érzékelő és a háttér közé kerül, akkor is, ha a például fényes céltárgy az adó összes fényét másfelé tükrözi el.

Videó

A 328-as sorozatú, hengeres, M18 menetes tokozású Globalbeam optoérzékelők innovatív rögzítőrendszerét bemutató filmünk:


partnerlogók