Menu
Menu

Ismertető


Baumer O200, O330 és OT500 optikai érzékelők
Az optikai érzékelők rengeteg alkalmazásban használtak,  ennek megfelelően óriási választékban állnak rendelkezésre.

Általános célra tökéletes választást jelenthetnek a kedvező árú, kifogástalan minőségű O330 típuscsalád érzékelői, fokozott igények kielégítésére a különféle extra tulajdonságokkal bíró O300 és O500 érzékelőcsaládokat érdemes figyelembe venni, vagy a különösen kisméretű O200 sorozatot, illetve említésre érdemesek az OT300 és OT500 típuscsaládok különüsen nagy érzékelési távolságokra képes érzékelői.

Ezekkel az érzékelőcsaládokkal szinte minden ipari alkalmazás lefedhető, az apró alkarészektől a zsugorfóliázott palettákig, beleértve például a vegyszerekkel vagy elázással fenyegetett területeket illetve a higiénikus követelményeket is melyekkel elsősorban az élelmiszer- és a gyógyszeripar területén lehet találkozni.

A különféle érzékelők a hagyományos kapcsoló kimenetek mellett IO-Link interfészel is elérhetők.

Optikai közelítésérzékelők további részletei és konkrét típusok a gyári honlapon.

Baumer optoérzéklelők mellett Leuze optoérzékelőket is kínálunk.

Működési módok

Adó-vevős fénysorompó

Adó-vevős fénysorompó működési el Az egymással szemben elhelyezett, különálló adó és vevő közé kerülő céltárgyak érzékelésére alkalmas, melyek megszakítják az adóból a vevőbe tartó fénynyalábot.

Egyutas megnevezése is előfordul ennek a működési módnak, mert a fény, a többi működési módtól eltérően, csak teszi meg az utat, az adóból visszatükrözés nélkül, közvetlenül a vevőbe jut. Ezért az adó-vevős fénysorompókkal érhető el a legnagyobb távolság illetve teljesítménytartalék.

Az egyutas fénysorompók különösen ajánlottak nehéz környezeti körülmények, például erős szennyeződés esetén.

A telepítésük és üzembe helyezésük a legnehezebb, mert a vevőhöz és az adóhoz is kábelt kell vezetni, továbbá ügyelni kell az optikai tengelyük egymáshoz illesztésére.

Tükörreflexiós

Tükörreflexiós működési elvAz adó és a vevő egy közös tokozásban van, velük szemben helyezkedik el egy fényvisszaverő felület, jellemzően prizma, amit az adóból kibocsátott fényt visszaveri a vevőre. Az érzékelő és a prizma közé kerülő céltárgy érzékelhető, amikor az megszakítja a fénynyalábot.

Nagy távolság átfogására képesek, így számottevő teljesítménytartalékkal, megbízhatóan működtethetők, a beállításuk pedig egyszerű, elég az érzékelővel a prizmára célozni. Ezért a tükörreflexiós a legelterjedtebb optikai érzékelő.

Döntő többségük polárszűrős kivitelben áll rendelkezésre, amivel elkerülhető, hogy fényes tárgyak, a prizmához hasonlóan visszaverjék a fényt, és így érzékelési hibát okozzanak. A prizma ugyanis 90°-kal elforgatja az adóból polárszűrőn keresztül kibocsátott fényt – a fényes tárgyak azonban nem -, így csak a prizmáról visszavert fény jut vissza az adóhoz képest 90°-kal elforgatott polarizációs síkú szűrővel ellátott vevőbe.

Tárgyreflexiós

Tárgyreflexiós működési elvA tárgyreflexiós érzékelők ugyancsak egyetlen tokozásban egyesítik az adót és a vevőt, a fénynyaláb azonban az érzékelendő tárgyról verődik vissza, és teszi azt érzékelhetővé.

Mivel jóval kevesebb fény jut vissza a vevőbe mint a prizmás érzékelőnél, a lehetséges kapcsolási távolság ezeknél a típusoknál a legalacsonyabb. A kapcsolási távolság nemcsak az érzékelőtől, hanem a céltárgy fényvisszaverő képességétől is függ, a specifikált kapcsolási távolságok fehér papírlap érzékelésére értendők.

Tárgyreflexiós érzékelőket általában akkor célszerű használni, ha a tükörreflexiós típusok alkalmazása nehézségbe ütközik, valamiért nem helyezhető el az ellenoldali prizma.

A visszavert nyaláb fogadásának, feldolgozásának módja alapján a működési elv tovább bontható:

Energetikus

A vevőbe visszavert fény intenzitását alapján döntenek az energetikus érzékelők a kapcsolásról. Érzékenységállításuk a kapcsolási pontot befolyásolja.

Az energetikus elven működő tárgyreflexiós érzékelők kapcsolási távolsága nagymértékben függ a céltárgy fényvisszaverő képességétől, így egy fehér felületet jóval messzebbről képesek észlelni, mint egy feketét. Ezt a tulajdonságukat kihasználva alkalmasak arra is, hogy például sötét jeleket észleljenek egy fehér háttéren.

Háttérelnyomásos

Háttérelnyomásos működési elvA háttérelnyomásos érzékelőben több érzékelőelem van elhelyezve, melyek azt kihasználva teszik az érzékelést közel függetlenné a céltárgy felületének a tulajdonságaitól, hogy a visszavert fény vetületének a pozíciója az érzékelőben attól függ, hogy az adóból kibocsátott fény milyen távolságból verődik vissza.

Az érzékenység állítása az érzékelőelemek elmozdításával történik a „közeli” vagy a „távoli” érzékelőelem(ek) irányába, vagy elektronikusan kijelölve a „közeli” és „távoli” elemek határát, érzékelés pedig akkor történik, mikor a „közeli” fényérzékelő(k)re több fény jut, mint a „távoli(ak)ra”.

Háttérelnyomásos működési módnál, az érzékelési távolság ha nem is teljesen, de nagymértékben független a céltárgy fényvisszaverő képességétől.

SmartReflect

SmartReflect működési elvA SmartReflect érzékelőket előtérelnyomásos érzékelőknek is nevezhetnénk. Olyanok mint a háttérelnyomásosak, azzal a lényeges különbséggel, hogy akkor kapcsolnak, ha a „távoli” érzékelőelemkre jut több fény.

Gyakorlatilag egy prizma nélküli tükörreflexiós érzékelőhöz hasonlítható működést mutatnak: a kapcsolási távolságukat egy tetszőleges háttérhez igazítva, akkor fog változni a kimenetük, mikor a háttérnél közelebbről verődik vissza a fény, vagy nem jut vissza fény az érzékelőbe, vagyis amikor egy céltárgy az érzékelő és a háttér közé kerül, akkor is, ha a például fényes céltárgy az adó összes fényét másfelé tükrözi el.


partnerlogók